понеділок, 1 серпня 2011 р.

Меченосець (Xiphophorus helleri)


Родина мечоносці – Мексика, Гватемала, Гондурас. З Америки ці рибки були завезені в Європу, а потім і до Росії на самому початку нашого століття.
У природі самка мечоносці досягає в довжину 11 см, а самець – 8 см (без меча). В акваріумі ж рибки, як правило, бувають дрібніші. Свою назву мечоносець отримав за особливу форму нижньої частини хвостового плавця – у самця вона витягнута у вигляді довгого, гострого меча.
Основний фон цієї рибки зеленуватий. І самочка, і самець мечоносці забарвлені однаково.
Відрізнити самочка від самця можна або по хвостовому плавнику (у самця зазвичай на хвості меч), або по анального. Анальний плавець, як я вам вже розповідав, це плавник в кінці черевця. У самок він завжди закруглений, а у самців витягується на своєрідну трубочку-гоноподій. За допомогою цієї трубочки і відбувається запліднення ікри в черевці самочки.
Ви, звичайно, знаєте, що у так званих ікромечущіх риб ікру метає самка, а самець поливає вимітати ікру молоками, запліднюють її. Якщо ікра не цвів, то мальків з неї не буде. Мечоносці, гуппі, пеціліі, моллінезіі, гірардінуси, гамбузія – живородящі рибки, а у живонароджених рибок ікра запліднюють всередині черевця самки, і на світ з’являються майже сформувалися живі мальки.
Як дізнатися, чи готова самочка метати мальків, я вам вже розповідав: у такий самочки черевце стає товще, а в кінці черевця з’являється велика темна пляма. Але ви, мабуть, не знаєте, що самки живонароджених рибок можуть приносити мальків навіть тоді, коли живуть без самців. У живонароджених рибок самцеві достатньо один раз цвів самочки, і вона принесе мальків два, а то й три рази поспіль. А самки гуппі можуть метати мальків навіть шість – вісім разів поспіль, живучи в акваріумі, звідки відсадити самців.
Живородящі рибки метають мальків приблизно через кожен місяць. Іноді трохи частіше, а іноді рідше – буває, що перерва між метанням розтягується до двох місяців. Чим краще корм і вище температура води, тим рибки частіше метають мальків. Кількість малюків в одному посліді також залежить від умов життя – кращі умови, більше в калі мальків. Більше мальків метають самки постарше. Деколи старі самки мечоносців приносять до 200 малюків.
Іноді у живонароджених рибок з’являються на світ потворні мальки – із залишками жовтковим міхура. Такі мальки зазвичай гинуть. Одна з причин народження таких виродків – занепокоєння, доставлене самці при пересаджуванні з акваріума в акваріум незадовго до метання. Тому відсаджує самок треба раніше. Здорові мальки, що з’явилися на світ, відразу потрапляють на грунт, а потім, майже відразу, спрямовуються в зарості трави і ховаються там.
Мальки живонароджених риб відразу приймаються ловити дрібних циклопів. Крім звичайного, в акваріумі живе багато по-різному пофарбованих мечоносців. Є мечоносці зелені, червоні, чорні, тигрові …
Є мечоносці і зі зміненими плавниками. Всі ці рибки виведені в акваріумах шляхом різних схрещувань. Так, червоний мечоносець отримано в результаті схрещування зеленого мечоносці з червоною пеціліей (Плята рубр), чорний – схрещуванням зеленого мечоносці з Шварц (чорної пеціліей), тигрове – від схрещування чорного мечоносці з червоною пеціліей.
Ви можете зустріти в акваріумах і так званих ситцевих мечоносців, і лимонних, і мечоносців з високими вуалево спинним плавниками – все це результат старанною і кропіткої роботи аматорів-акваріумістів. Оптимальна температура води для всіх мечоносцем) 20-23 °, мінімальна-18 °.

Немає коментарів:

Дописати коментар