понеділок, 1 серпня 2011 р.

Макропод звичайний (Macropodus opercularis)


Розмір макроподія зазвичай до 10 см.
Самець макроподія крупніше самки і має подовжені кінці спинного, анального та хвостового плавців. Макроподія містять в акваріумах з рухомими рибами сумірною або трохи меншої величини. Цих акваріумних рибок не рекомендується утримувати з видами, що мають вуалево плавці. До якості води та розмірами акваріумів макроподія досить невибагливі.
Макроподія досить всеїдні і схильні вистрибувати з води. Щоб цього не сталося, акваріум потрібно накривати кришкою або склом.
Карбонатна жорсткість води повинна бути мінімальною.
Нерест у макроподія може відбуватися як в загальному акваріумі, де вони живуть, так і в окремому нерестовіке на 10 л, де бажано розташувати яке-небудь укриття для самки і кілька плаваючих рослин.
Підготовка до нересту – така ж, як і в більшості лабірінтових. Самець макроподія за добу до ікрометання будує гніздо. Після ікрометання самку потрібно видалити – самець буде сам піклуватися про ікру. Личинки з’являються через дві доби, а вже через 3-4 дні починають харчуватися кормом. З моменту ікрометання і протягом декількох днів після виходу мальків акваріум рекомендується висвітлювати розсіяним слабким світлом. Стартовий корм для мальків макроподія – науплія, Коловертки і потім артемія. Після виходу мальків самця потрібно видалити.
Мальков можна також годувати дрібним сухим кормом і раскрошенную крутосваренним яєчним жовтком. Після виходу мальків чистота води в акваріумі стає критичним параметром, тому за нею необхідно стежити. Залишки корму потрібно вчасно видаляти, а саму годівлю проводити невеликими порціями, але часто.
Як і для більшості лабірінтових, в перші 3-4 тижні малька необхідна аерація, пізніше (після розвитку лабіринту) вони стають здатними дихати повітрям.
Самка метає порядку 500-1000 ікринок, а статевозрілості рибки досягають в 6-7 місяців.


Немає коментарів:

Дописати коментар