понеділок, 1 серпня 2011 р.

Ляліус (Colisa lalia)


Ця маленька рибка живе в річках Індії. Найчастіше її можна зустріти у водоймах, зарослих рослинами.
Довжина до 6 см, кількість лусочок в поздовжній лінії: 27-28.
Форма тіла овальна, уплощенная з боків, парні грудні плавці служать органами дотику.
Тіло забарвлене в зелено-блакитний колір (можуть бути варіанти) з червоними поперечними хвилястими смугами. Зяброві кришки і частину черевця відливають насиченим зелено-блакитним кольором. Черевний плавник червонуватий або жовтуватий. Є вогненно-червоні (без смужок) і блакитні форми ляліуса. Вони дуже красиво виглядають самі по собі і в поєднанні з іншими рибками.
Самець пофарбований яскравіше самки. У нього загострений хвостовій плавник, у самки він закруглений.
Ляліус в акваріумі – дуже полохлива рибка, тому краще мати посудину в спокійному місці. Необхідні плаваючі рослини, а заднє скло повинне бути зарослих водоростями. Бажано створити достатньо укриттів. Ляліус мирно уживається з іншими рибками. Акваріум – від 10 л, але краще не менш 40-50 л з темним грунтом і плаваючими на поверхні води рослинами. Хімічний склад особливого значення не має. Температура 18-20, 24-27 ° С. Люблять яскраве освітлення. Корм повинен бути досить різноманітним, переважно живим.
Нерестовік – 5-25 л з укриттям для самки. Рекомендовані умови утримання: жорсткість 2-25 °, кислотність 6,5-7,2, температура 26-30 ° С. Рівень води 10-15 см. в нерестовий акваріумі має бути багато рослин (щоб вони утворювали зарості), у тому числі плаваючих на поверхні. Самець будує гніздо з піни на поверхні води, в яке включає частинки рослин. Тільки після закінчення будівництва гнізда в нерестовий акваріум можна садити самку. Ікрометання починається через 2-3 доби. Самка метає до 800 ікринок. Інкубаційний період триває 2-3 діб. Після появи мальків самець видаляється. Молодь досягає статевої зрілості в 4-6 місяців.

Немає коментарів:

Дописати коментар