неділя, 31 липня 2011 р.

Astronotus ocellatus Астронус



Ареал:
середня течія Амазонки, Ріо-Негро, верхні притоки Парани і Парагваю. Акліматизований в південних штатах США, де є об'єктом спортивного рибальства.



Розміри:
30-35 см, в акваріумі 15-25 см, рідко до 30 см.


Відмінності статей:
підлогу важко розрізнити, але самець може бути пофарбований трохи яскравіше. Крім того, його спинний і анальний плавники трохи довше і трохи більше загострені, ніж у самки. У період нересту тіло риб чорніє, а розлучення на ньому червоніють. За 1-2 доби до нересту в самки з'являється великий яйцеклад, у самця - невеликий семяпровод.
Утримання:

акваріум - від 100 л, бажано 200 л і більше. Жорсткість 1-8 мг-екв / л (2.8-23 ° DGH), рН 6.0-8.0, температура 22-30 ° С. Здатний переносити короткочасні плавні пониження температури до 16 ° С. Необхідні аерація, потужна фільтрація, регулярна підміна води. Бажані зовнішні біофільтри, інакше ймовірність накопичення у воді аміаку буде дуже висока. Акваріум можна декорувати великими каменями і корчами. З рослин суспільство астронотусов витримують твердолисті (таїландський папороть, больбітіс, великі ехінодоруси) і плаваючі. Длінностебельноє рослини ці риби звичайно обривають.


Годування:
в природі основу харчування становить дрібна риба. В акваріумі охоче поїдають великого мотиля, дощових черв'яків, личинок бабок, коників, пуголовків, скобленое м'ясо, шматочки м'яса риб, креветок, штучний корм , годування яким буде економічно найбільш доцільно.
Розведення:

статевозрілими стають у віці 2 років при довжині тіла не менше 12 см. Пара зазвичай утворюється спонтанно з групи в 4-8 риб. Нерестовик від 180 л, але краще літрів 250 (100х50х50 см). Жорсткість до 2.5 мг-екв / л, рН 6.5-7.2, температура 26-29 ° С. Самка відкладає на великий плоский камінь від 300 до 2000 ікринок. Окремі пари можуть бути дуже плідними і давати своєму господареві вельми непоганий дохід. ("Машина грошей" - називають такі пари акваріумісти в США). За ікрою доглядають обоє батьків. У цей час їх не можна турбувати, інакше вони знищать весь приплід. У цей період краще за все забезпечити слабке цілодобове освітлення акваріума. Можна відразу після нересту перенести ікру в інкубатор. Через 6-11 діб. мальки пливуть. Перший час вони харчуються епітеліальних секретом батьків, а при його відсутності - дрібним планктоном. У міру зростання мальків сортують. Бажано не вирощувати мальків в занадто м'якій воді (загальна жорсткість нижче 1.5 мг-екв / л), в якій у них часто розвиваються криві укорочені щелепи і деформовані зяброві кришки. Забарвленням молоді рибки помітно відрізняються від батьків: вони досить строкатий.

Немає коментарів:

Дописати коментар