понеділок, 1 серпня 2011 р.

Розведення гуппі


Гупі – рибки плодовиті, тобто приблизно кожні 30 днів самка приносить мальків, які є слайдами своїх батьків. У загальному акваріумі з іншими породами риб або з дорослими гуппі, мальки стають легкою здобиччю для дорослої риби.
Якщо у Вас в акваріумі багато плаваючих рослин, то деякі з малюків, швидше за все, залишаться в живих, але якщо хочете зберегти всього народився малька, то кращий вихід це – пересадити вагітну самку в окремий невеликий акваріум. 20-40-літровий цілком підійде.
Цей акваріум можна засадити плавучими рослинами. Використовуйте губковий (аерліфтний) фільтр і нагрівач (якщо потрібно). Самка відсаджує в судину тільки тоді, коли можна за зовнішніми ознаками визначити великий термін її вагітності, інакше можна спровокувати передчасні пологи.

Я не раджу садити гуппі в ті маленькі пластикові внутрішні отсаднікі-сітки, тому що, на мій погляд, вони приносять великий стрес рибку. Сітка, закріплена серед рослин – це крайній випадок, якщо окремого акваріума немає.
Якщо самка один раз завагітніла, то вона майже завжди буде вагітною. Навіть без присутності самців, самка гуппі приносить потрібно позначити, використовуючи сперму самця, з яким спаровуються до цього, що зберігається в ній.
“Риба мільйонів” (це старе загальна назва гуппі) може мати величезну кількість нащадків в дуже короткі терміни. Зауважте, що самка гуппі може завагітніти у віці двох-трьох місяців. Кожна вагітність приносить від 20 до 50 малюків. Ці мальки через два-три місяці самі принесуть 20-50 нащадків, і так далі. Якщо Ви вважаєте, то переконаєтеся, що в дуже близькому майбутньому, Ви станете власником величезної кількості гуппі.
Тут слід сказати слово застереження і про місцеві зоомагазинах: фактично неможливо гарантувати, що Ви придбаєте там чисту лінію гуппі (тобто всі діти будуть схожі на своїх батьків). Самки зазвичай продаються після того, як вони вже принесли кілька приплодів мальків. Самці купуються в різних місцях оптом. Риба в зоомагазині змішується, а для гуппі це означає, що чистота лінії неможлива, тому що будь-самець може запліднити будь-яку самку.
Через кілька поколінь випадкових спаровувань, гуппі стануть схожі на своїх диких предків і вже не зможуть похвалитися своїми розмірами плавців і забарвленням, придбаними завдяки довгим років селекції. Якщо Ви хочете отримати чистий лінію, то краще купувати рибу від кваліфікованих заводчиків, які рекламують свою рибу в Інтернеті і спеціалізованих журналах.

Немає коментарів:

Дописати коментар